Rozenwater: Voordelen en Gebruik

Wat is rozenwater (Rose water)?

Rozenwater wordt gemaakt door rozenblaadjes te distilleren met stoom. Rozenwater ruikt lekker en wordt soms gebruikt als een milde natuurlijke parfum als alternatief voor met chemicaliën gevulde parfums. Rozenwater wordt al duizenden jaren gebruikt, en dus ook in de Middeleeuwen. Rozenwater is naar verwachting afkomstig uit het gebied dat nu Iran is. Het wordt traditioneel gebruikt in zowel schoonheidsproducten als eten en drinken. Het bevat ook tal van potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende.

 

1. Helpt huidirritatie te verzachten

Een van de grootste voordelen van Rozenwater zijn de sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij de behandeling van meerdere aandoeningen, zowel interne als externe. Het kan zelfs helpen de irritatie van eczeem of rosacea te verzachten.

 

2. Verzacht pijnlijke keel

Artsen schrijven vaak antibiotica voor voor keelpijn, maar misschien is het ’t waard om eens rozenwater te proberen. Rozenwater wordt van oudsher gebruikt om de zere keel te verzachten. Hoewel onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan te bewijzen, is er sterk anekdotisch bewijs dat dit ondersteunt en bovendien is het veilig om te gebruiken.

3. Vermindert roodheid van de huid

Rozenwater wordt al duizenden jaren als schoonheidsproduct gebruikt, en het is dus geen verrassing dat het uw teint kan verbeteren en roodheid van de huid kan verminderen. De antibacteriële eigenschappen kunnen helpen acne te verminderen. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen roodheid van de huid en wallen verminderen.

 

4. Helpt infecties te voorkomen en te behandelen

Rozenwater heeft krachtige antiseptische eigenschappen die infecties kunnen voorkomen en behandelen. Daarom wordt Rozenwater vaak opgenomen in een verscheidenheid aan natuurlijke en medicinale behandelingen. Eén onderzoek toont zelfs aan dat wanneer Rozenwater werd gebruikt in oogdruppels om conjunctivitis-gevallen te behandelen, de antiseptische en analgetische eigenschappen ervan hielpen bij de behandeling van de oogziekte.

 

5. Bevat antioxidanten

Rozenblaadjes en rozenolie bevatten een aantal krachtige antioxidanten die de cellen kunnen helpen beschermen tegen schade. Eén onderzoek toont aan dat deze antioxidanten potentiële remmende effecten op lipideperoxidatie hebben. Dit biedt krachtige celbescherming als resultaat.

  

6. Verbetert de stemming

Rozenwater kan sterke antidepressieve eigenschappen hebben. Een onderzoek uit 2011 wees uit dat het extract van rozenblaadjes het centrale zenuwstelsel bij muizen kan ontspannen. Dit resulteerde in antidepressieve effecten.

 

9. Verlicht hoofdpijn

Rozenwater en rozenolie worden vaak gebruikt in aromatherapie om hoofdpijn te verlichten. Dit komt waarschijnlijk vanwege de ontspannende effecten die we eerder behandelden in dit artikel. Eén onderzoek toont aan dat de damp van Rozenwater hoofdpijn kan verlichten. Een andere optie is om een in Rozenwater gedrenkt doekje 45 minuten lang op het hoofd te leggen voor positieve resultaten.

 

10. Heeft anti-aging eigenschappen

Rozenwater wordt vaak teruggevonden in schoonheidsproducten gericht op het verminderen van rimpels. Dat komt omdat het misschien een anti-aging effect heeft. Naast het tot rust brengen van geïrriteerde huid kan het rimpels verminderen wanneer het op de huid aangebracht wordt.

 

11. Verzacht spijsverteringsproblemen

In de volksgeneeskunde wordt Rozenwater gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en problemen verminderen. Volgens een onderzoek uit 2008 is er bewijs dat Rozenwater de spijsvertering positief kan beïnvloeden en problemen kan verlichten. Het kan ook de galafscheiding verbeteren, wat de spijsvertering verder kan helpen.

 

Producten en doseringen

U kunt Rozenwater relatief gemakkelijk kopen of maken. U kunt het op de huid aanbrengen of het mengen met crèmes of natuurlijke oliën zoals kokosolie.

U kunt Rozenwater ook gebruiken om Rozenwater-thee of rozenblaadjesthee te maken. Deze verbeteren de hydratatie, bieden voordelen voor de huid, behandelen spijsverteringsproblemen en verlichten keelpijn.

 

Potentiële risico's

Rozenwater wordt als veilig beschouwd. Er zijn geen bekende risico's voor de algemene bevolking om het lokaal te gebruiken of door het in te nemen. De enige uitzondering is als u allergisch bent voor de stof.

 

Hoe te gebruiken

 • U kunt Rozenwater kopen, of u kunt het zelf maken. Als u het eenmaal hebt, zijn er een aantal verschillende manieren waarop u het kunt gebruiken:
 • Gebruik het als gezichtsreiniger of toner. Spoel uw gezicht met Rozenwater nadat u een normale gezichtsreiniger heeft gebruikt.
 • Maak een Rozenwater-mist door het in een spuitfles te stoppen. Dit kan stress verlichten.
 • U kunt het rozenwater op uw polsen, gezicht of zelfs op uw kussen sprayen.

 

7 Redenen om nu rozenwater aan te schaffen

 1. Het hydrateert, revitaliseert en voedt de huid en maakt deze glad en zacht.
 2. Kalmeert de huid bij stress en angst.
 3. Het helpt de huid te egaliseren en doodt bacteriën.
 4. Voedt en hydrateert het haar.
 5. Het werkt tegen een geirriteerde hoofdhuid en roos.
 6. De antioxidanten maken de huidcellen sterken en dragen bij tijdens het aanmaken van huidweefsel.
 7. Het is te gebruiken als een make-upremover.

 

Souknatural™ Rozenwater
 

Souknatural™ Rozenwater is een 100% biologische natuurmiddel vanuit de rozenvallei Kalaat M'Gouna. Ingrediënten: 100% Damascus Rose Water. No-Alcohol, No-Preservatives. (ECOCERT gecertificeerd).

Meer informatie

 

5 bronnen:

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze verschijnen. (SMAP Filter)

* Verplichte velden